Voetbaltenues

Ieder team beschikt over zijn eigen voetbaltenue. In dit tenue worden de clubkleuren van de desbetreffende club verwerkt en weergegeven. Dit zorgt ervoor dat je te allen tijde jouw club kunt herkennen aan specifieke kleuren. Doordat er meerdere clubs zijn met dezelfde clubkleuren beschikt vrijwel iedere sportclub over een thuis- en uit voetbaltenue. Hierbij wordt het thuistenue gedragen bij wedstrijden die in het eigen stadion gespeeld worden en het uittenue wordt gedragen bij wedstrijden die buitenshuis worden gespeeld. Het thuistenue is voorzien van de clubkleuren en het uittenue beschikt doorgaans over een andere kleur. Bij professionele voetbalclubs wordt er jaarlijks een nieuw thuis- en uittenue ontworpen.

De uitrusting en merchandise

Maar waaruit bestaat een compleet voetbaltenue nou precies? Een voetbaltenue bestaat uit een voetbalshirt, voetbalbroekje en voetbalsokken. Het complete tenue is voorzien van de clubkleuren. De voetballers zelf dienen het tenue compleet te maken met scheenbeschermers, voetbalschoenen en andere benodigdheden als tape of een zweetbandje. Enkele bekende merken die voorzien in voetbaltenues zijn Adidas, Nike en Puma.
Gezien het feit dat professionele voetbalclubs doorgaans beschikken over een populaire achterban, is het mogelijk om voetbaltenues van je favoriete ploeg zelf aan te schaffen. Hierbij heb je zelfs de mogelijkheid om jouw eigen naam of die van je favoriete speler achterop het shirt te laten bedrukken. Een deel van de opbrengsten die voortkomen uit deze zogeheten merchandise gaan naar jouw favoriete club.

Voetbaltenues voor landen

Niet alleen voetbalclubs hebben de beschikking over een vast voetbaltenue. Ook nationale landen hebben namelijk de beschikking over voetbaltenues. Zo speelt het Nederlandse elftal standaard in een oranje thuistenue. Onderstaand overzicht biedt inzicht in enkele landenteams en hun bijbehorende kleuren van tenues:

  • Argentinië: blauw - wit
  • België: rood - geel & zwarte accenten
  • Brazilië: geel - groen accent
  • Duitsland: wit - groen accent
  • Engeland: wit
  • Frankrijk: blauw

Bovenstaande opsomming is slechts een handgreep uit de grote hoeveelheid landentenues die er zoal zijn. Ieder land beschikt namelijk over zijn eigen voetbaltenue met nationale kleuren.