Voetbal

Een van de meest gespeelde balsporten ter wereld is het spel voetbal. Het is een sport die al jarenlang enorm populair is. Een groot deel van de Nederlandse bevolking bekijkt dagelijks of wekelijks één of meerdere voetbalwedstrijden of staat zelf een balletje te trappen op de groene mat. De sport wordt gedomineerd door mannen al zien we steeds meer vrouwen kiezen voor de balsport. Dat deze sport populairder wordt bij vrouwen is te zien in de oprichting van een vrouwen Eredivisie en het WK en EK vrouwenvoetbal.

Voetbalgeschiedenis

De balsport die we kennen als voetbal is al eeuwen oud. Het spel wordt al zo'n 2000 jaar gespeeld. Vroeger waren de spelregels nog iets vrijer. Je kon namelijk met je voeten de bal in het doel schieten of de bal in het doel gooien. Het spel werd zelfs al gespeeld door de Grieken en Romeinen. In de Middeleeuwen werd voetbal ook in Engeland gespeeld. Teams konden hierbij wel uit 100 mensen bestaan. Hier waren de spelregels iets anders. Doordat het een spel tussen dorpen gespeeld werd, was het doel de bal in je dorp te krijgen. Dit werd gedaan met een koeienblaas die ovaal was. Het spel had geen regels waardoor het vaak meer rugby werd dan voetbal. Gelukkig zijn er door de jaren heen vele veranderingen doorgevoerd waardoor we nu 2 x 45 minuten spelen met twee teams van 11 spelers.

De spelregels van voetbal

Iedere sport heeft een aantal spelregels waaraan iedereen zich moet houden. Ook bij voetbal is dit het geval. Een voetbalwedstrijd wordt altijd gespeeld met twee teams van 11 spelers. Ieder team heeft hierbij 3 keer de mogelijkheid om een speler te wisselen. Dit is gedurende een hele wedstrijd. Een wedstrijd duurt 2 x 45 minuten waarbij er na de eerste helft een pauze is van 15 minuten.
Voetballen doe je op een voetbalveld. Een voetbalveld is tussen de 90 en 120 meter lang en heeft een minimale breedte van 45 tot maximale breedte van 90 meter. Het veld moet daarbij voorzien zijn van lijnen die het veld, de middellijn, corners en 16 meter gebied aangeven. Twee goals staan aan beide einden van het veld en zijn 2,44 meter hoog. Ga jij een wedstrijd spelen? Dan zul je naast de 10 spelers en 1 keeper per team ook nog 1 scheidsrechter en 2 grensrechters moeten hebben. Een score wordt geteld wanneer de bal achter de keeper en over de goallijn is. Het team met de meeste doelpunten aan het eind van de 90 minuten wint.